Dane źródłowe:
Gospodarstwo Rolne Sebastian Piekarz
Sebastian Piekarz
Regularnie spożywanie jabłek podnosi odporność organizmu na infekcje i choroby, a czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans.
Burak oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe. Buraki, dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu odkwaszają organizm, zaś dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek.
Dostępny od września.