Dane źródłowe:
Gospodarstwo Rolne Sebastian Piekarz
Sebastian Piekarz
Burak jest ceniony ze względu na potwierdzone działanie lecznicze. W lecznictwie ludowym surowy sok z buraka stosowano przy chorobie nadciśnieniowej, a jego wywar podawano przy schorzeniach jelita i żołądka. Nasze prababki często podawały sok z buraka na „dobrą krew”.
Buraki zawierają liczne cenne składniki, m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i szczawiowy. Dzięki zawartości substancji pektynowych, ułatwiają trawienie, a zawarte w burakach witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek. Buraki, dzięki zawartości antocyjanów, są pomocnew profilaktyce nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych.
Dostępny od września.