Naturalny ocet jabłkowy wyprodukowany został według tradycyjnej receptury. Do jego produkcji wykorzystujemy całe jabłka pochodzące z naszego ekologicznego gospodarstwa. W żaden sposób nie przyspieszamy procesu fermentacji, pozwalamy aby trwał on kilka miesięcy. Nasz ocet jest niepasteryzowany oraz niefiltrowany, dzięki czemu zawiera aktywny osad i wiele zdrowotnych właściwości. Produkujemy ocet jabłkowy na bazie cukru białego, trzcinowego lub miodu lipowego (łagodniejszy w smaku, dobry dla dzieci).
Drogocenna moc octów
Naturalne octy mają moc właściwości – od wieków był wykorzystywane jako lek na wiele dolegliwości. Jednymi z ich licznych właściwości są:
- Wspomaganie układu pokarmowego. Octy usprawniają trawienie (dostarczają aktywnych enzymów trawiennych), zapobiegają wzdęciom, usuwają zgagę, przywracają właściwe pH w żołądku oraz całym organizmie (dokwaszony żołądek to odkwaszony organizm i odwrotnie niedokwaszony żołądek to zakwaszony organizm), dostarczają symbiotycznych bakterii, likwidują patologiczną florę jelitową.
- Działanie antyseptycznie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Obniżanie poziomu cholesterolu, zmniejszanie ryzyka miażdżycy, oczyszczanie naczyń krwionośnych. - Utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Octy są polecane w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
- Pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
- Łagodzą alergię.
- Oczyszczają układ moczowy.
- Usuwają toksyny
Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej ani oświadczenia żywieniowego i/lub zdrowotnego. Ocet nie jest substytutem zdrowej, zbilansowanej diety.