Dane źródłowe:
Bieszczadzka Spiżarnia
Anna Książek
Niegdyś była nazywana “cytryną dla ubogich”. Teraz uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K), minerałów (sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, miedzi, manganu, żelaza), błonnika, kwasów organicznych, karotenoidów, garbników, pektyn i innych substancji o działaniu prozdrowotnym.
Żurawina jest również pełna antyoksydantów takich jak Kwercetyna ( uważany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów), Kwas ursolowy (wykazuje liczne działania zdrowotne np. przeciwzapalne) czy Proantocyjanidyny (są to taniny, substancje obniżające poziom glukozy we krwi, antybakteryjne, antyalergiczne, antywirusowei przeciwzapalne),które przeciwdziałają infekcjom układu moczowego. Żurawina zawiera też sporą dawkę flawanoidów (substancje przeciwutleniające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczowe, moczopędne), które rozszerzają naczyniakrwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Zawiera też wysokie stężenie potasu, który ma wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Suszona żurawina jest też bogactwem witaminy C. 100 g owoców zawiera od 10 do 30 g kwasu askorbinowego. To ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten związek. Żurawina w swoim składzie posiada także kwas benzoesowy. To właśnie on nadaje czerwonym owocom właściwości antybakteryjne, które wspomagają organizm w walce z infekcjami.