Dane źródłowe:
Leśne miody
Sławomir Czapka
Chcesz obdarować kogoś, kto nie lubi nudy wybierz 6x różnych miodów lub produktów pszczelich z naszej oferty w dużej drewnianej skrzynce z wypalonym logo i kokardką. Każdy zestaw jest wyjątkowy bo to Ty go tworzysz!
*zdjęcie przedstawia przykładowy zestaw
Dlaczego miód się krystalizuje?
Naturalne, surowe miody ulegają naturalnemu procesowi krystalizacji. Co to jest krystalizacja? jest to proces tężenia miodu, w pełni naturalny i pożądany. Każdy miód się krystalizuje w zależności od czasu, rodzaju oraz sposobu przechowywania np. rzepakowy, wielokwiatowy najszybciej , spadziowy i akacjowy najpóźniej. Największy wpływ ma zawartość naturalnej glukozy w miodzie względem zawartości wody. Pamiętajmy, że kupując miody w okresach zimowych , każdy miód powinien być skrystalizowany, a ingerencja np. podgrzewanie lub inne metody upłynnienia tylko powoduje utratę wartości produktu.