Dane źródłowe:
Chlebowy Dom
Monika Tulikowska
Warsztaty dla dzieci z pieczenia chleba i ciastek
Program zajęć przygotowany jest dla uczestników w wieku od 4 do 11 lat. Zajęcia zwykle trwają 3 – 3,5 godziny. W programie dzieci wykonują wyroby piekarniczo – ciastkarskie z przygotowanych wcześniej ciast, a po wypieku uczestnicy zabierają je ze sobą. Początek warsztatów: między godziną 9 a 10. Na życzenie wychowawców możemy nieco skrócić zajęcia dla dzieci, nie ujmując wartości samych warsztatów. Podczas przerw dzieci, mogą korzystać z placu zabaw znajdującego się na terenie Chlebowego Domu (regulamin korzystania z placu zabaw – na dole dokumentu).
Co będą robić dzieci podczas warsztatów?
- przemiał ziaren zboża żarnami na mąkę,
- zapoznanie się z walorami odżywczymi mąki mielonej żarnami w pieczywie,
- wyrabianie podpłomyków (do spożycia z konfiturą na drugie śniadanie),
- ciasteczka kruche,
- drożdżówki,
- chlebek z makiem o wadze 200g,
- wykład w formie zabawy o rodzajach zbóż, mąki i wyrobach piekarniczych (na życzenie),
- przejażdżka elektrycznym pojazdem wycieczkowo-spacerowym po okolicy Marianowa (zależne od warunków atmosferycznych*1),
- poczęstunek pizzą wyrabianą na miejscu*2.