Dane źródłowe:
CODZIENNA PORCJA
Karol Kubicki
Te malutkie nasionka lnu od dawna wykorzystywane były w kuchni. Wystarczy zapytać o nie nasze babcie, które chętnie dodawały je do chleba i posypywały nimi bułeczki. Przygotowywały z nich gęste napary, które działały kojąca na nasz układ pokarmowy. Siemię lniane to doskonały zagęszczacz do zup, sosów i innych potraw. Spróbujcie wyśmienitego pasztetu buraczanego, zagęszczonego zmielonymi na mąkę nasionami lnu. Pamiętaj, nasiona miel najlepiej bezpośrednio przed użyciem. A może mega zdrowy kisiel z siemienia z dodatkiem miodu? Siemię lniane, pnie się do góry w rankingach popularności w gronie superfoods. Są dwie jego odmiany – brązowa i złota. Złote siemię charakteryzuje się mniejszym udziałem tłuszczów, a większym białka i błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
Składniki: Nasiona lnu zwyczajnego, złote.
Wartość odżywcza produktu w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 2181 kJ/ 521 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
42,2 g 3,7 g |
Węglowodany w tym cukry |
3,3 g 1,5 g |
Błonnik | 27,3 g |
Białko | 18,3 g |
Sól | 0,07 g |
Produkt może zawierać: Zboża zawierające gluten, orzechy ziemne, soję, inne orzechy, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki.