Dane źródłowe:
Mlekomat Dynów
Michał Siry
Mamy dla Państwa nową ofertę serów podpuszczkowych wyprodukowanych z naszego mleka i w naszym gospodarstwie.
Co to jest ten ser podpuszczkowy?
Ser podpuszczkowy – to ser, który powstaje w naszym gospodarstwie ze świeżego, pełnego mleka ścinanego poprzez dodawanie do niego podpuszczki. Do produkcji sera tego typu wykorzystujemy podpuszczki mikrobiologiczne dzięki temu nasze sery z powodzeniem mogą być konsumowane przez wegetarian. Mleko po ścięciu przechodzi kolejnych kilka etapów produkcji, co nazywamy dojrzewaniem sera. W zależności od tego, jak długo trwa dojrzewanie sera oraz jak przebiega proces obróbki skrzepu powstają różne jego rodzaje. Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, twardością czy kolorem. Dzięki temu każdy z nas może znaleźć ser podpuszczkowy, który będzie idealnie odpowiadał jego potrzebom.