Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Miodoland Paweł Sęk
Paweł Sęk
Pyłek Pszczeli inaczej zwany kwiatowym pozyskujemy w trakcie całego sezonu i jest on mieszany aby uzyskać jak największą bioróżnorodność obnóży.
Pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych.
Dzięki swojej dużej wartości biologicznej może być wykorzystywany u dzieci w różnych chorobach wywołanych zaburzeniami w odżywianiu, brakiem apetytu czy opóźnionym rozwojem. W przypadku dzieci anemicznych pyłek kwiatowy wpływa na przyrost czerwonych ciałek krwi, poprawia również ich ogólny stan zdrowia. Poleca się go ludziom dorosłym, rekonwalescentom i osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną.
Dawkowanie pyłku
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Pyłek należy rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
- * dzieci 3-5 lat 10 g pyłku (dwie łyżeczki od herbaty)
- * dzieci 6-12 lat 15 g pyłku, (trzy łyżeczki od herbaty)
- * dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 g pyłku, (cztery łyżeczki od herbaty)
- * dorośli leczniczo 30-40 g pyłku, (dwie łyżki stołowe).
Dr n. farm. Przemysław Rokicki
Więcej informacji na stronie internetowej: https://miodoland.pl/