Dane źródłowe:
Wyciskaj Zdrowie
Tadeusz Rolnik
Pyłek pszczeli 500g
Pyłek pszczeli jest jednym z najwartościowszych produktów pochodzenia roślinnego. Zbierany jest przez pszczoły z kwitnących kwiatów. Mieszają one go z niewielką ilością nektaru, miodu lub śliny i pod postacią drobnych kuleczek (odnóża), przenoszą go do ula. Pyłek pszczeli jest źródłem białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), witamin z grupy B, enzymów, węglowodanów i soli mineralnych. Podobnie jak pierzga pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odżywcze, wzmacniające.
Pyłek pszczeli polecany jest przy ogólnym osłabieniu, anemii, wzmożonym wysiłki fizycznym i umysłowym, w dolegliwościach jelit, przy prostacie. Pomaga także odbudować zniszczone kosmki jelitowe. Pyłku pszczelego nie powinny natomiast stosować osoby z chorobą nowotworową.
Sposób przyjmowania: najlepiej wieczorem 1 łyżkę pyłku rozpuścić w 1/3 obj. szklanki letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na 8-12h (aby lepiej się rozpuścił). Rano dolać ciepłej wody i wypić przed lub po pierwszym posiłku. Ważne jest aby temperatura napoju nie przekroczyła 40°C, w przeciwnym razie produkt straci właściwości lecznicze.
Dawkowanie:
– w celach leczniczych – 2 razy dziennie (rano i wieczorem)
– profilaktycznie – 1 raz dziennie
Sposób przechowywania: pyłek przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu najlepiej w lodówce.