Dane źródłowe:
Gospodarstwo Pasieczne Pszczela Pasieka
Piotr Chorzępa
Propolis pszczeli
Propolis inaczej nazywany kitem pszczeli jest ciemnoszary lub brązowy o dość mocnym zapachu i gorzkim, ostrym smaku. Jego kolor różni się w zależności od źródła żywicy, najczęściej ciemnobrązowy. Propolis jest kleisty w temperaturze 20 °C i powyżej, natomiast w niższych temperaturach staje się twardy i kruchy. Propolis, jest żywiczną mieszanką, którą pszczoły miodne wytwarzają poprzez mieszanie wydzieliny gruczołu gardzielowego, wosku pszczelego z wysiękiem (żywicą) zebranym z pączków drzew, głównie topoli.
Propolis – jak stosować
Maść propolisowa może leczyć choroby stawów, oparzenia i odmrożenia. Propolis zmniejsza stan zapalny i zabija niektóre grzyby. Jest stosowany przy chorobach układu pokarmowego. Alkoholowe roztwory propolisu są stosowane w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i chorób wątroby. W przeciwieństwie do wielu innych produktów zawierających propolis, takich jak tabletki z propolisem, maści, nalewki, krople, mydła i inne, proponowany przeze mnie propolis jest w pełni naturalny i nie zawiera sztucznych dodatków.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://pszczelapasieka.pl/