Dane źródłowe:
Zioła z Kurpi
Karol Młynarski
Pokrzywa zawiera wiele przydatnych organizmowi witamin i minerałów tj. wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, potas, jod, sód, witaminy: A, K, B2, C, związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy.
Pokrzywa ze względu na właściwości moczopędne jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego. Pomocna jest również w leczeniu dny moczanowej. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Dodawanie świeżych listków pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i pobudza apetyt. Zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływają korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę można stosować w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, nieżytach żołądkowych i jelit.
Sposób stosowania i droga podania:
Napar sporządza się: 1-2 łyżeczkę suszu liści pokrzywy bezpośrednio przed użyciem wsypuje do naczynia i zalewa szklanką wrzątku, miesza, natychmiast nakrywa i odstawia na 10 minut, cedzi i pije po l/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami.(Każdorazowo przygotować świeży napar).