Dane źródłowe:
Karol Młynarski
Właściwości:
Pietruszka to bomba witaminowa, zawiera w sobie witaminy: C, A, E oraz całe mnóstwo składników mineralnych: żelazo, magnez, miedź, wapń, potas, fosfor, mangan. Pietruszka również poprawia krążenie, przeciwdziała pogarszaniu się wzroku, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Przyczynia się do wzrostu odporności na choroby i stres. Dobrze wpływa na skórę, ma właściwości regenerujące. Reguluje proces trawienia i redukuje zagrożenie powstania kamicy żółciowej.
Zastosowanie:
Pietruszka jest znana i lubiana, w naszej kuchni stosowana do gotowania i smażenia, zazwyczaj dodaje się ją pod koniec przygotowania potrawy. Idealnie nadaje się do zup, sosów, ryb, surówek, sałatek, ziemniaków, potraw z jarzyn, dań mięsnych, serów, jaj.
Warunki przechowywania:
Przechowywać w zamkniętych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż do 25°C, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.