Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Miodoland Paweł Sęk
Paweł Sęk
Pierzga zawiera trochę mniej białka i tłuszczu niżeli pyłek, ale więcej cukrów. Jest także źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego. Dodatkowym atutem jest fakt lepszego i szybszego przyswajania tych składników przez organizm. Wynika to ze specyficznego sposobu jej powstawania – wspomnianej już wcześniej fermentacji mlekowej.
Pierzga pszczela jest dobrze znana i ma szerokie zastosowanie w apiterapii, pomaga w wielu problemach zdrowotnych:
- wpływa na zwiększenie zwiększenie odporności organizmu
- ułatwia regenerację organizmu po operacjach i przebytych zawałach
- wzmacnia układ nerwowy, a tym samym znajduje zastosowanie w leczeniu depresji
- korzystnie wpływa również na układ pokarmowy – szczególnie przy wrzodach
- pomocna jest w leczeniu biegunek i zaparć
- wzmaga apetyt
- reguluje przemianę materii
- zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (a więc zapobiega wystąpieniu anemii)
- jest znana z tego, że wzmacnia organizm, dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin
- wspomaga leczenie farmaceutykami – np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty) oraz leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.
- jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby.
Więcej informacji na stronie internetowej: https://miodoland.pl/