Dane źródłowe:
Wyciskaj Zdrowie
Tadeusz Rolnik
Pierzga pszczela to mieszanina trzech składników: miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Z tych składników pracowite pszczoły ubijają masę, którą składają w plastrach pszczelich zabezpieczając ją miodem.
Pierzga podobnie jak pyłek pszczeli posiada właściwości odżywcze, wzmacniające i antybakteryjne. Jednak pod względem właściwości leczniczych przewyższa właściwości pyłku pszczelego. Charakteryzuje się dużo bogatszym składem, lepszą przyswajalnością i procesem konserwacji. Dostarcza dużo białka, cukru i kwasu mlekowego. Jest bogatym źródłem witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, H, PP, A, D, E, K) oraz mikro- (magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, molibden, selen, chrom, nikiel, krzem) i makroelementów (fosfor, siarka, chlor, potas, wapń, sód).
Pierzga polecana jest w:
- stanach chorobowych jelit,
- nadciśnieniu,
- wzmożonym wysiłku fizycznym (poprawia koncentracje i samopoczucie) i psychicznym (antydepresant),
- chorobach układu nerwowego,
- braku łaknienia,
- schorzeniach wieku starczego,
- problemach ze wzrokiem,
- łuszczycy.
Dawkowanie: zaleca się spożywać 2 łyżeczki pierzgi w ciągu dnia, 1 łyżeczkę rano na czczo i 1 łyżeczkę wieczorem przed snem.
Pierzgę można spożywać bezpośrednio wprowadzając do ust, bądź rozpuszczając w szklance z wodą lub sokiem. Pierzgę należy moczyć minimum 4 godziny, najlepiej zatem zalać ją wieczorem i wypić rano, analogicznie przygotować dawkę na wieczór.
Przechowywanie: pierzgę można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w warunkach wolnych od wilgoci.