Dane źródłowe:
„Pasieka Dębowa”
Krzysztof Kamiński
Orzechy nerkowca w miodzie. Oryginalny smak nerkowców z miodkiem- palce lizać. Pewnie czasem kupujesz batonik nerkowców na stacji benzynowej? Daj spokój, skuś się na to. Tylko nie rób tego przed telewizorem, bo zjesz cały słoik i nawet nie będziesz wiedział kiedy. E, co tu gadać- są doskonałe i tyle. No i zdrowe, nie wierzysz? Poczytaj dalej. Orzechy nerkowca zawierają największą ilość żelaza ze wszystkich produktów roślinnych i dlatego produkt ten doskonale nadaje się do uzupełniania diety w tym zakresie. Dodatkowo stanowią cenne źródło cynku, który spełnia ważną rolę w czynnościach krwiotwórczych oraz zapobiega niedotlenieniu organizmu. Delikatny smak świetnie harmonizuje z łagodnym miodem akacjowym, tworząc wyrafinowany smakołyk. Doskonały jako energetyczny pakiet w czasie dalekich wędrówek z plecakiem, a także w sportach wymagających wydatkowania dużych ilości energii. Świetnie nadaje się na zimne wieczory jako posiłek rozgrzewający i poprawiający nastrój.