Dane źródłowe:
Uzdrowisko Naturopata AW Aneta Wychorska
Aneta Wychorska
Dla zdrowia
Olej z pestek dyni to samo zdrowie. Zawiera mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT – Omega-6 (kwas linolowy) oraz Omega-9 (kwas oleinowy). Mogą one stanowić nawet 80% oleju!
Ponadto znajdują się w nim:
- kwasy nasycone, np. palmitynowy oraz stearynowy;
- minerały:skwalen, jod, selen, miedź, cynk, mangan żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez,
- witaminy A, C, D, E, K, witaminy z grupy B
- tokoferole, karotenoidy,
- fitosterole
Dla urody
Jeśli olej z pestek dyni ma tak bogaty, dobroczynny skład, wiadomym jest że jest cudowny dla Twojej skóry. Zmniejsza zmarszczki i przede wszystkim, chroni skórę przed powstawaniem nowych. Zmniejsza stany zapalne i łojotok – dzięki obecności selenu i cynku. Głęboko nawilża suchą skórę.
W kuchni
Doskonale sprawdzi się do wszelkiego rodzaju dań na zimno, przystawek czy sałatek. Kilka kropli dodanych do zupy kremu z dyni to również doskonały pomysł. Nadaje się także do deserów ?
Ciekawostka
Olej z pestek dyni nie zawiera w ogóle sodu.
Termin przydatności
4 miesiące
Skład
100 % olej z pestek dyni
Sposób przechowywania
W SUCHYM NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU
Sposób produkcji
TŁOCZONY NA ZIMNO