Dane źródłowe:
Uzdrowisko Naturopata AW Aneta Wychorska
Aneta Wychorska
Dla zdrowia – wzmacnia odporność, pobudza wzrost limfocytów. Znakomity dla alergików. Zmniejsza tendencję do stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego. ( obniża poziom szczawianów). Znany z właściwości przeciwpasożytniczych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych ( w tym Candida).
Eliminuje antygeny rakowe, co jest udowodnione naukowo. Powoduje zwiększoną produkcję związków, które osłaniają żołądek. Tym samym przynosi ulgę w przypadku objawów refluksu i zmniejsza inwazyjność bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się do powstawania m.in. wrzodów.
Środek tymochinon zawarty w oleju wpływa dobroczynnie na tarczycę i układ nerwowy.
Udowodniona w badaniach, że poprawia ruch plemników, zwiększa liczbę plemników i objętość nasienia, co często ma wpływ na płodność u mężczyzn.
Dla urody – stany zapalne skóry, AZS, trudno gojące się rany, oparzenia i odleżyny. Pobudza cebulki włosów do wzrostu.
W kuchni – ma bardzo intensywny smak, który rzadko wykorzystywany jest w potrawach. Można wypróbować do sałatki ze świeżych pomidorów z odrobiną soli himalajskiej i ziół. Moczyć ciemny chlebek. Jest to aromat, który się albo kocha albo unika. Natomiast ziarenka wykorzystuje się często do wypieku pieczywa. Aby złagodzić smak można go łączyć z miodem, lub sokiem owocowym.
Ciekawostka: O jej zastosowaniu w leczeniu po raz pierwszy wspomina starożytny grecki lekarz Dioskurides
Termin przydatności
4 miesiące
Skład
100% olej z czarnuszki
Sposób przechowywania
W lodówce lub chłodnym nienasłonecznionym miejscu
Sposób produkcji
TŁOCZONY NA ZIMNO