Dane źródłowe:
Vitacorn sp. z o.o.
Antoni Szymański
Olej z czarnuszki: codzienne spożywanie oleju, ok. 1-2 łyżeczek:
-
wspomaga nasz układ odpornościowy;
-
reguluje układ krążenia zapobiegając chorobą miażdżycy, udaru mózgu, cukrzycy, nieżytu gardła;
-
łagodzi alergie;
-
ma właściwości przeciwzapalne przeciwgrzybiczne i antybakteryjne – na stany zapalne skóry, łuszczycę, trądzik, egzemy, żołądek, bóle reumatyczne.
Olej z czarnuszki można używać do masażu skóry i do celów kosmetycznych.
Używając olej z czarnuszki w kuchni jako dodatek pieprzowo-aromatyczny zaleca się stosować go na zimno do sałatek, sosów, twarogów, pieczywa, makaronów, kasz w ilościach kropelkowych (5-10) do uzyskania pożądanego smaku. Olej z czarnuszki ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzkawy smak.
Dostępny w butelkach o pojemności 100ml. 250 ml.
Termin ważności: 9 m-cy.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna |
3310kJ = 803kcal |
Węglowodany |
~ 0g |
Tłuszcze |
~ 96g |
Białko |
~ 0g |
Cholesterol |
~ 0mg |
Błonnik |
~ 1g |
Sól |
~ 0g |