Dane źródłowe:
Leszczynowy Gaj
Barbara Freygant
– Olej Rzepakowy –
Tłoczony na zimno z ziarna rzepaku, uprawianego na ziemiach kujawskich. Nie modyfikowanego genetycznie i nie toksycznego.
Dzięki tłoczeniu na zimno, olej rzepakowy zawiera to co najlepsze i najkorzystniejsze dla naszego organizmu, czyli znakomity stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1). Niefiltrowany i nierafinowany olej po wytłoczeniu przelewamy do butelek ciemnego koloru.
Aby olej rzepakowy zawsze trafiał do rąk klienta świeży, potrzebujemy do 2 dni na realizacje zamówienia. Nie magazynujemy tego produktu, również nie tłoczymy na zapas.
Zalety regularnego stosowania oleju rzepakowego:
– pomocny w uregulowaniu cholesterolu,
– pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie i krążenie krwi,
– pozytywnie wpływa na wzrok,
– poprawia kondycje skóry i włosów,
– bogaty w witaminę E,K i prowitaminę A,
Przykładowe zastosowanie oleju rzepakowego:
– jako smarowidło do pieczywa,
– wspaniały do domowego majonezu,
– nadaje ciekawy smak słodkim wypiekom,
– dobry do krótkiego smażenia,
– najlepszy do sałatek,
Olej rzepakowy produkowany w naszej manufakturze można przechowywać po otwarciu w suchym i ciemnym miejscu, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. Produkt należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.