Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Nasienne CENTRALA NASIENNA Sp. z o.o.
Centrala Nasienna
Rzepak "oliwka północy"
Olej ten produkowany jest z uszlachetnionych odmian rzepaku. Stanowi skarbnicę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A,D3,E,K), zawiera ok. 29% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego (ok. 20%) oraz kwasy linolenowego (ok. 9%). Ponadto składa się w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal identycznie z punktu widzenia dietetyki.
Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoka zawartość NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) – linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.
Tłuszcze zawierające NNKT, mogą wspomagać przeciwdziałanie chorobom układu krążenia, utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, cykl metaboliczny komórek, działanie przeciwzakrzepowe, zapewnienie optymalnego rozwoju mózgu.
Olej rzepakowy ma zastosowanie do smażenia ze względu na odporność utleniania, do duszenia i pieczenia, do wyrobu majonezu, do przyrządzania sałatek.
Dostępne pojemności:
250ml – 11 zł
500ml – 13 zł
1000ml – 15 zł
3000ml – 40 zł