Nie masz jeszcze konta?
Cechy
Cechy

OLEJ RYDZOWY

18.00 zł / szt.

Kategoria: Przetwory / Oleje i oliwy

Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Nasienne CENTRALA NASIENNA Sp. z o.o.
Centrala Nasienna

"Zapomniane złoto"

Olej Rydzowy wytworzony jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej „lennica”. W zależności od tego, czy chodzi o lniankę jarą czy ozimą, barwa oleju waha  się od złocistej do czerwono-brunatnej.

Olej rydzowy w 90 proc. składa się z kwasów nienasyconych. Ponad połowa to kwasy wielonasycone, wśród których dominuje omega-3 (ok. 40 proc.), natomiast 36 proc. stanowią z kolei kwasy jednonienasycone.

Olej rydzowy zawiera do 100 mg/100 g witaminy E, która w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie, może wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, chronić krwinki czerwone przed wczesnym rozpadem, a także zmniejszyć  ryzyko tworzenia się zakrzepów. Oprócz tego witamina E, zwana „witaminą młodości” jest antyoksydantem,  posiada również właściwości opóźniające starzenie. Dlatego olej z  lnianki ma również zastosowanie w kosmetyce.

Olej rydzowy ma charakterystyczny smak. Określa  się go jako cebulowy z posmakiem gorczycy, a także mocnym soczystym aromatem. Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i  surówek.

Dostępne pojemności

250ml – 18 zł

500ml – 25 zł

 

Email:
Telefon:

CECHY

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Tak

Do uzgodnienia

Nie

Dowóz do klienta

Nie

Produkt w systemach jakości żywności

Nie

lokalizacja

Sanok
, 38-500
woj. podkarpackie / pow. sanocki / gm. Sanok
Ulica: Generała Leopolda Okulickiego 21

PODZIEL SIĘ

Facebook
Drukuj
Email

PRODUKTY

Podobne produkty

Wiadomość kontaktowa

Ogłoszenie: OLEJ RYDZOWY