Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Nasienne CENTRALA NASIENNA Sp. z o.o.
Centrala Nasienna
"Zapomniane złoto"
Olej Rydzowy wytworzony jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej „lennica”. W zależności od tego, czy chodzi o lniankę jarą czy ozimą, barwa oleju waha się od złocistej do czerwono-brunatnej.
Olej rydzowy w 90 proc. składa się z kwasów nienasyconych. Ponad połowa to kwasy wielonasycone, wśród których dominuje omega-3 (ok. 40 proc.), natomiast 36 proc. stanowią z kolei kwasy jednonienasycone.
Olej rydzowy zawiera do 100 mg/100 g witaminy E, która w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie, może wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, chronić krwinki czerwone przed wczesnym rozpadem, a także zmniejszyć ryzyko tworzenia się zakrzepów. Oprócz tego witamina E, zwana „witaminą młodości” jest antyoksydantem, posiada również właściwości opóźniające starzenie. Dlatego olej z lnianki ma również zastosowanie w kosmetyce.
Olej rydzowy ma charakterystyczny smak. Określa się go jako cebulowy z posmakiem gorczycy, a także mocnym soczystym aromatem. Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i surówek.
Dostępne pojemności
250ml – 18 zł
500ml – 25 zł