Dane źródłowe:
Uzdrowisko Naturopata AW Aneta Wychorska
Aneta Wychorska
Olej rydzowy ( olej z lnianki)
Dla zdrowia- nasiona lnianki obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz cukru we krwi. Olej stanowi ochronę przed nowotworami oraz zawałami. Jakość zawartych w oleju rydzowym kwasów tłuszczowych jest o wiele wyższa niż w oliwie z oliwek. Działa ochronnie na wątrobę, trzustkę, serce, naczynia krwionośne.
Dla urody- pomaga w gojeniu ran, oparzeń. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zalicza się go do bardziej trwałych olejów, odpornych na jełczenie. Dlatego min. bardzo polecany do tworzenia wyciągów ziołowych, których używać można do tworzenia kosmetyków.
W Kuchni- stosuje się tylko na zimno, do sałatek, kasz, zup na talerzu. Ma bardzo przyjemny smak i aromat.
Ciekawostka- „Lepszy rydz niż nic” to powiedzenie ma swoje potwierdzenie od dawien, dawna kiedy mięso było dla bogatych a chłopu został olej rydzowy i to on dawał siłę do pracy w polu. Pierwsze tocznie do oleju rydzowego znajdowano na wykopaliskach w Biskupinie.
Termin przydatności
4 MIESIĄCE
Skład
100 % OLEJ RYDZOWY
Sposób przechowywania
W CHŁODNYM NIENASŁONECZNIONYM MIEJSCU
Sposób produkcji
TŁOCZONY NA ZIMNO