Dane źródłowe:
Uzdrowisko Naturopata AW Aneta Wychorska
Aneta Wychorska
Dla zdrowia
Zalecany przy problemach żołądkowych, sercowo-naczyniowych czy jelitowych. Dodatkowo skuteczny jest w niwelowaniu wysokich stężeń glukozy czy ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Jego skład nieznacznie różni się od lnu brązowego, zwłaszcza pod względem składu lipidowego, wykazuje on nieznacznie wyższą zawartość aminokwasów w swoim składzie. Skutecznie powoduje wzrost frakcji HDL cholesterolu, co jest bardzo korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, wywołuje uczucie sytości. Eliminuje problem zaparć. Posiada lepszy stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6 niż len brązowy.
Dla urody
Olej wykazuje bardzo silne właściwości nawilżające, odżywiające i regenerujące. Jest szczególnie zalecane w przypadku skóry przesuszonej i zniszczonej przez działanie promieni UV.
W Kuchni
Spożywany tylko na zimno, swoje właściwości zachowuje krótko, bo tylko 3 miesiące, przechowywany w ciemnej butelce i w niskiej temperaturze.
Ciekawostka– Olej znany jest z nazwy „ złoto polskich pól’. Ma żółte kwiaty.
Termin przydatności
3 miesiące
Skład
100% olej lniany
Sposób przechowywania
W lodówce
Sposób produkcji
TŁOCZONY NA ZIMNO