Cechy
Cechy

Nektar z owoców z czarnego bzu

20 zł / l

Kategoria: Przetwory

Dane źródłowe:
Maria Wiśniewska-Staszak

Czarny bez wykorzystany do produkcji nertaru rośnie na terenie mojego niewielkiego gospodarstwa z dala od zgiełku wielkich aglomeracji i zanieczyszczeń. Napar z czarnego bzu najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Warto wiedzieć, że czarny bez działa też oczyszczająco i pielęgnująco, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce. Chociaż prawie wszystkie części czarnego bzu zawierają cenne dla lecznictwa i kosmetyki aktywne biologicznie związki, wykorzystuje się głównie jego kwiaty i owoce, w nich bowiem ich stężenie jest największe. Kwiaty czarnego bzu zawierają duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych, a ponadto garbniki, olejek, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne. W owocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody. Produkt dostępny do wyczerpania zapasów.

Email:
Telefon:

CECHY

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Tak

Do uzgodnienia

Nie

Dowóz do klienta

Nie

Produkt w systemach jakości żywności

Nie

lokalizacja

Mlewo
, 87-410
woj. kujawsko-pomorskie / pow. nakielski / gm. Nakło nad Notecią
Ulica: – 73

PODZIEL SIĘ

Facebook
Drukuj
Email

PRODUKTY

Podobne produkty

Wiadomość kontaktowa

Ogłoszenie: Nektar z owoców z czarnego bzu