Dane źródłowe:
„Pasieka Dębowa”
Krzysztof Kamiński
Wspaniały, delikatesowy smak miodu z kardamonem, zdecydowany numer jeden do kawy. Posiada doskonały, piernikowy smak i cieszył się w Polsce dużą popularnością w okresie przedwojennym. Po wojnie zapomniany, obecnie szybko wraca na polskie stoły, jako dodatek do kawy czy herbaty. Jest drugą co do ceny przyprawą (po szafranie). Działa oczyszczająco, powodując pozbywanie się przez organizm złogów pokarmowych. Zapobiega zapaleniom jamy ustnej, łagodzi bóle reumatyczne oraz hamuje rozwój wirusów. Miód z kardamonem szczególnie nadaje się do wspomagania leczenie infekcji dróg moczowych. Połączenie kardamonu i miodu oddaje do Państwa dyspozycji produkt nie tylko zdrowy, ale posiadający również wykwintny smak, ceniony zwłaszcza przez elitarną klientelę wyższych sfer. To zdecydowanie nr jeden w kawowym zestawie, co nie znaczy że tylko tam można go stosować. Z powodzeniem nadaje się jako warstwa w przekładki w andrutach, można ubogacić nim lody, posłodzić musli na śniadanie, czy kukurydziane chrupki z mlekiem. Do samego mleka jako wzbogacenie także wspaniale się nadaje. Nic nie stoi na przeszkodzie by posmarować nim ciemne pieczywo. Można również zrobić mieszankę orzechów, pestek i migdałów z dodatkiem miodu z kardamonem,
Ten miód to zdecydowany faworyt wśród miodów pasujących do kawy. Doskonały dodatek to tego wspaniałego napoju. Można go również zastosować do mieszanego pieczywa i tego wszystkiego co wcześniej wspomniano- ale kawa z tym miodkiem… mniam! Miód o zdecydowanie jednym, wyraźnym smaku, który dominuje w w całości degustacji.