Dane źródłowe:
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Miodoland Paweł Sęk
Paweł Sęk
Miód Wrzosowy jest najdroższym miodem pozyskiwanym w naszym kraju. Szczególnie polecany osobom cierpiącym na dolegliwości układu moczowego i wzrokowego.
Miód wrzosowy – odznacza się silną galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Smak ma przyjemny, choć mało słodki, szlachetnie gorzki, cierpki w stanie płynnym ciemnobursztynowa z czerwonym odcieniem, po skrystalizowaniu żółtopomarańczowa lub brunatna.
Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin A, B, B6, PP i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza. Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i prostaty. Skuteczny w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
Więcej informacji na stronie internetowej: https://miodoland.pl/