Dane źródłowe:
Pasieka u Kazika
Kazimierz Perenc
Miód spadziowy iglasty jest wyjątkowym produktem, bogatym w wartości odżywcze i posiadającym mnóstwo składników mineralnych. Najczęściej uzyskuje się go z jodeł, świerków, sosen lub modrzewiów.
Mnogość składników biologicznie czynnych warunkuje jego szerokie zastosowanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie. Nazywany jest więc powszechnie – „miodem królewskim".
Wykazuje on działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne o wysokiej aktywności na bakterie chorobotwórcze.
Szczególną uwagę zwraca wyższość miodu spadziowego nad miodami nektarowymi, odznacza się większą zawartością soli mineralnych, biopierwiastķów, białek, aminokwasów, olejków eterycznych. Miody ze spadzi iglastej charakteryzuje też wysoka aktywność enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów jak magnez, żelazo, potas, wapń, mangan, miedź, sód, fosfor, srebro, cyna.
Najlepiej stosować go w schorzeniach:
– górnych dróg oddechowych i płuc,
– chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicach,
– zaparciach, biegunkach oraz w stanach zmniejszonej odporności organizmu.
Ma łagodny, delikatny, lekko słodki i typowo żywiczny smak. Cechuje się dużą lepkością i gęstością.
Ma charakterystyczny kolor – jest barwy ciemnej od brązowej, zielonkawej do prawie czarnej, a po skrystalizowaniu przechodzi w kolor ciemnobrązowy lub szary.