Dane źródłowe:
Pasieka Słodka Kraina Łukasz Budzyński
Łukasz Budzyński
www.pasiekaslodkakraina.pl
Miód mniszkowy – pozyskiwany z kwiatów mniszka lekarskiego.
W stanie płynnym jasnobrązowy, o charakterystycznej, ciągliwej konsystencji i intensywnym zapachu.
Wskutek dużej zawartości glukozy krystalizuje szybko – w ciągu kilku tygodni od odebrania przybiera w całej objętości konsystencję mazistą i stopniowo twardnieje.
W stanie stałym barwa żółta, często z białymi wykwitami. W smaku bardzo słodki (uchodzi za najsłodszy z krajowych miodów) i wyrazisty.
Zastosowanie – miód mniszkowy zawiera cholinę, która korzystnie wpływa na działanie wątroby.
Ponadto stosowany jest w leczeniu niedokrwistości, zaburzeniach trawienia, chorobach nerek i dróg moczowych.
Zawiera duże ilości glukozy.
Polecamy jest w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nektar do produkcji tego miodu pochodzi z mniszka lekarskiego.
Sposoby i dawkowanie – Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.