Dane źródłowe:
Soberry
Monika Szydlik
Konfitura z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru.
Skład: jagoda kamczacka 78 % (Lonicera caerulea var ),ekologiczny cukier trzcinowy, pektyny, sok z cytryny.
Dojrzałe owoce jagody kamczackiej mają nieregularny kształt i głęboki, granatowy kolor. Są soczyste i mięsiste, a ich smak słodko-kwaśny z nutą goryczy. Ale to, co w nich najlepsze, nie jest odczuwalne przez zmysły.
Supermoce superowoców:
Co mają w sobie jagody kamczackie?
- unikalny koktajl witamin i mikroelementów
- wysokie stężenie witaminy C
- duża zawartość przeciwutleniaczy – polifenoli, antocyjanów i irydoidów
- kwasy organiczne
- błonnik
Badania potwierdzają, że jagody kamczackie mają dobroczynne działanie na organizm:
- oczy | poprawiają jakość widzenia
- serce | kontrolują ciśnienie, wzmacniają naczynia krwionośne, zmniejszają ryzyko zawału
- mózg | stymulują neurony, zwiększają wydolność układu nerwowego
- układ moczowy | działają moczopędnie i antybakteryjnie
- układ odpornościowy | przeciwdziałają infekcjom i stanom zapalnym, zwalcza bakterie i wirusy
- układ pokarmowy | wzmacniają jelita, wspomaga mikroflorę jelitową
Jagoda kamczacka to naturalna odpowiedź na współczesne choroby cywilizacyjne
- alergie
- cukrzyca
- nadciśnienie
- nowotwory