Dane źródłowe:
CODZIENNA PORCJA
Karol Kubicki
Kasza jaglana 1000g
Seniorka wśród kasz. Pozyskuje się ją z łuskanego ziarna prosa jednego z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. W tym małym żółtym ziarenku zamknięte jest prawdziwe bogactwo białek, minerałów i witamin. Unikalny, delikatny smak, wartości odżywcze i różnorodność zastosowania sprawiają, że kasza jaglana to prawdziwa bomba odżywczo-witaminowa, która zadowoli każde podniebienie. Idealna jako dodatek do dań wytrawnych, jak i tych na słodko. Razem z mięsem tworzy duet doskonały, który polany sosem jeszcze podkreśla ich smak. A może sycąca jaglanka na mleku, zamiast owsianki na śniadanie lub kolacje? Niezastąpiona również przy wprowadzaniu produktów zbożowych w diecie niemowląt. Ma poważanie także wśród wegetarian.
Składniki: Kasza jaglana.
Wartość odżywcza produktu w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1527 kJ/ 365 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,9 g 0,6 g |
Węglowodany w tym cukry |
73 g 0,1 g |
Błonnik | 2,2 g |
Białko | 10,5 g |
Sól | 0,01 g |
Sposób przygotowania: Sposób przygotowania: zagotować 2 szklanki wody. Posolić i wsypać 1 szklankę kaszy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu pozostawić kaszę na kilku minut pod przykryciem. Smacznego!
Dobra rada: Przed gotowaniem zalecamy opłukać kaszę zimną wodą.
Produkt może zawierać: Zboża zawierające gluten, orzechy ziemne, soję, inne orzechy, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki.