Dane źródłowe:
Zioła z Kurpi
Karol Młynarski
Owoc jałowca ma leśny zapach i słodki, gorzkawopalący smak. Owoce zawierają spore ilości olejku lotnego, 30% cukru inwertowanego, garbniki, związki żywiczne, gorycze, cenne glikozydy flawonowe oraz inne aktywne substancje i związki organiczne. Jagody tego krzewu działają przede ` wszystkim przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie, dlatego surowiec ten stosuje się leczniczo jako środek moczopędny przy zapaleniach dróg moczowych. Działając silnie moczopędnie . przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii, czyści krew odtruwając równocześnie cały organizm.
Owoce jałowca działają również żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę, dlatego stosuje się go przy różnych zaburzeniach trawiennych, przy niedomodze woreczka żółciowego i wątroby oraz do pobudzenia ruchu robaczkowego jelit.
Przygotowanie naparu: 1 łyżeczkę suszonych jagód zalać 1 szklanką zimnej wody, podgrzać aż do zagotowania i odstawić do naciągnięcia. Pić 3 razy dziennie po łyżce.
- Pochodzenie: Polska, lasy Kurpiowskie
- Zastosowanie: Do marynat, wołowiny, wieprzowiny, pasztetów, kapusty, dziczyzny.