Dane źródłowe:
Lavare-destylarnia lawendy
Anna Rząsa
Czeremcha amerykańska, czeremcha późna (Prunus serotina) Amigdalina i prunazyna są substancjami odpowiedzialnymi za marcepanowy zapach czeremchy. One to pod wpływem fermentów rozpadają się na glikozę (cukier) oraz pachnące migdałami substancje: aldehyd benzoesowy (benzaldehyd)i cyjanowodór. Składnikami czynnymi kwiatów czeremchy są glikozydy cyjanogenne (purazyna i amigdalina), fitosterole, triterpeny (lupeol, amyryna), poliacetyleny, garbniki, flawonoidy (kwercetyna, kemferol), fenolokwasy (kwas chlorogenowy, kwas kawowy). Kwiaty czeremchy są silnie estrogenne, żółciopędne, silnie moczopędne i uspokajające. Zawartość nitrylozydów i olejku eterycznego nadaje silne właściwości antyseptyczne i pielęgnacyjne w stosunku do skóry. Hydrolat z kwiatów czeremchy doskonale nawilża, odżywia i wybiela skórę, usuwa stany zapalne i zmniejsza łojotok. Działa ponadto przeciwzapalnie, antyseptycznie i ochronnie przeciwko promieniom UV. Pomocny w leczeniu chorób autoimmunologicznych: łuszczycy, pęcherzycy, tocznia. Hydrolat w formie okładów na oczy działa przeciwzapalnie, przeciwświądowo, lekko ściągająco i przeciwwysiękowo. Zmiejsza obrzęki, niweluje cienie pod oczami, wygładza oraz uelastycznia skórę wokół oczu i na powiekach. ( źródło/Medycynz dawna i współczesna Dr H. Różański)