Dane źródłowe:
CODZIENNA PORCJA
Karol Kubicki
Cena: 6,99 – 500g
Opis: Ciecierzyca, cieciorka, groch włoski, jak zwał tak zwał, ale to ta sama roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Od wieków używana w kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej i indyjskiej. Uwielbiamy ją za jej delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Za to, że jest bardzo pożywna, nawet jeśli jemy ją solo, a dodatkowo ma bardzo dużo białka i innych cennych składników odżywczych. Humus, curry, falafel z cieciorki – na pewno każdy o nich słyszał. Gdy za oknem zima, nie ma jak rozgrzewającą i sycąca zupa z ciecierzycy. Chcesz zabłysnąć? Postaw na libańskie ratatouille z jej dodatkiem. Ta pękata dama to także prawdziwe kulinarne zero waste. Z wody po jej gotowaniu, zwanej aquafabą, używanej jako zamiennik jajek, przygotujesz pyszny roślinny majonez, bezę lub mus czekoladowy.
Składniki: Ziarna ciecierzycy.
Wartość odżywcza produktu w 100g produktu: | |
Wartość energetyczna | 1521 kJ/ 364 kcal |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6 g 0,6 g |
Węglowodany w tym cukry |
61 g 11 g |
Błonnik | 17 g |
Białko | 19 g |
Sól | 0,06 g |
Sposób przygotowania: Namoczoną co najmniej 12 godzin i przepłukaną cieciorkę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 60 min. Ciecierzycę posolić pod koniec gotowania.
Produkt może zawierać: Zboża zawierające gluten, orzechy ziemne, soję, inne orzechy, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki.