Dane źródłowe:
P.P.H. TAST
Jan Tabiński
Według św. Hildegardy z Bingen: “te orkiszowe ciasteczka wzmacniają system nerwowy, rozjaśniają umysł, poprawiają samopoczucie.”
Składniki: mąka orkiszowa 1850* (40%), cukier trzcinowy* (19%), masło*, cytryny*, migdał płatki* (3%), cynamon mielony*, jaja*, galgant*, gałka muszkatołowa*, goździki*, ocet jabłkowy*, sól atlantycka, substancja spulchniająca: proszek do pieczenia (*produkt rolnictwa ekologicznego).
Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna: 1516 kJ (362 kcal);
tłuszcz: 19 g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10 g; węglowodany: 47 g; w tym cukry: 18,6 g; białko: 6,8 g; sól: 0,35 g
Spożywać: 5-10 ciasteczek dziennie, dzieci mniej.
Waga: 150 g.