Dane źródłowe:
Zioła z Kurpi
Karol Młynarski
Właściwości:
Liścia borówki zawierają glikozydy, z których najważniejszym jest arbutyna oraz flawonidy np. hiperozyd. Prawie jedną piątą ciężaru stanowią garbniki, jak również zawierają sole mineralne orazkwasy organiczne, najwięcej związków magnezu.
Zastosowanie:
Substancje czynne zawarte w liściach borówki zwiększają wydzielanie moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Niszczą bakterie w układzie moczowym i to często szczepy odporne na działanie wielu antybiotyków. Korzystne jest użycie liści borówki w przypadkach przewlekłych zakażeń układu moczowego, w kamicy moczowej. Podobnie jak na układ moczowy, związki zawarte w liściach borówki działają dezynfekujące na przewód pokarmowy. Znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach oraz kamicy żółciowej. Związki czynne z liści borówki uszczelniają naczynia włosowate i znoszą stany zapalne w tych naczyniach.
Odwar sporządza się z 1 łyżki stołowej liści zalanych 1 szklanką letniej wody, ogrzanej powoli do wrzenia i gotowanej pod przykryciem około 4-6 minut.
Po odstawieniu na 15-20 minut do naciągnięcia, odwar ogrzewa się i wypija po 1/2–1/3 szklanki 2 lub 3 razy dziennie.