Cechy
Cechy

Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę

70 zł / kg

Dane źródłowe:
„Gościcniec u Gieni”
Genowefa Kramek

Amoniaczki przybyły na Kaszuby pod koniec lat 40 XX wieku z terenów Lubelszczyzny, gdzie wypiekano je już w czasach przedwojennych. Do wyrobu ciasta używa się jaj, kwaśnej gęstej smietany, masło, cukier i amoniak. Po upieczeniu ciasteczka formuje się w różne kształty. W zależności od upodobań, pokrywamy je lukrem, posypujemy cukrem bądź dodajemy odrobinę konfitury czy orzecha włoskiego. Amoniaczki cechują niezwykłe walory smakowe, długo zachowują świerzość Ozdobnie pakowane mogą być wręczane w formie prezentów. Produkt wpisany na Listę Produktów tradycyjnych w 2014 roku.

Email:
Telefon:

CECHY

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Nie

Odbiór osobisty

Nie

Do uzgodnienia

Tak

Dowóz do klienta

Tak

Produkt w systemach jakości żywności

Tak

lokalizacja

Sasino
, 84-210
woj. pomorskie / pow. kościerski / gm. Nowa Karczma
Ulica: _ 15

PODZIEL SIĘ

Facebook
Drukuj
Email

PRODUKTY

Podobne produkty

Wiadomość kontaktowa

Ogłoszenie: Amoniaczki – ciasteczka na niedzielę