Dane źródłowe:
Vitacorn sp. z o.o.
Antoni Szymański
Olej rzepakowy posiada najbardziej wartościowe kwasy tłuszczowe, w zalecanych proporcjach Omega-3 do Omega-6 = 1:2 i nazywany jest „Olejem Północy”. Olej rzepakowy jest lepszy dla naszego organizmu niż oliwa z oliwek, która ma gorszy stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 = 1:10. Kwasy te:
-
posiadają β-sitosterole – substancję roślinną która hamuje wzrost poziomu tzw. „złego” cholesterolu LDL i utrzymuje poziom „dobrego’ cholesterolu HDL;
-
przeciwdziałają miażdżycy;
-
regulują nadciśnienie tętnicze;
-
korzystnie wpływają na pracę serca (szczególnie przy niedokrwiennej chorobie serca);
-
biorą udział w produkcji wielu hormonów;
-
usprawniają pracę układu nerwowego.
Olej rzepakowy zimnotłoczony jest znakomity do surówek, sałatek, majonezów, sosów, zup, ryb lub do gotowania i krótkotrwałego smażenia.
Za wyjątkową jakość Olej rzepakowy otrzymał znak certyfikowany
Dostępny w butelkach o pojemności 100ml, 250ml i 500ml.
Termin ważności 9 m-cy.Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna |
3698kJ = 900kcal |
Węglowodany |
~ 0g |
Tłuszcze |
~ 97g |
Białko |
~ 0g |
Cholesterol |
~ 0mg |
Błonnik |
~ 1g |
Sól |
~ 0g |
Termin ważności 9 m-cy.