Dane źródłowe:
Dariusz Lewicki
Dariusz Lewicki
Gospodarstwo od 1990r posiada certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Celem produkcji ekologicznej było stworzenie systemu gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, dążenie do wytwarzania produktów o wysokiej jakości biologicznej oraz dążenie do produkowania produktów spożywczych, zaspokajających zapotrzebowanie klientów na żywność produkowaną w sposób nie stanowiący zagrożenia dla środowiska, zdrowia ludzi oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt. Produkty pochodzące z gospodarstwa dostępne do zakończenia zapasów. Zapraszamy.
Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory. Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.