Dane źródłowe:
Leszczynowy Gaj
Barbara Freygant
– Olej z Czarnuszki –
Tłoczony na zimno, tylko i wyłącznie z nasion czarnego kminku, uprawianego w Polsce w pobliżu naszej manufaktury. Wysokiej jakości i pewnego pochodzenia surowiec nadaje niepowtarzalne znaczenie w produkcji tego oleju.
Niefiltrowany i nierafinowany, o mocnym i aromatycznym zapachu oraz ciemnobrązowej barwie olej zadowoli każdego klienta.
Aby olej z czarnuszki zawsze trafiał do rąk klienta świeży, potrzebujemy do 2 dni na realizacje zamówienia. Nie magazynujemy tego produktu, również nie tłoczymy na zapas.
Olej z Czarnuszki posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne:
– działa przeciwzapalnie,
– pomocny w uregulowaniu cholesterolu,
– pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie i krążenie krwi,
– wspomaga układ nerwowy,
– reguluje układ hormonalny,
– działa leczniczo na dolegliwości żołądkowe (grypa żołądkowa, wrzody żołądkowe,
– łagodzi objawy alergiczne dróg oddechowych, łagodzi objawy astmy,
– wspomaga leczenie schorzeń skórnych (AZS, trądzik) i poparzeń oraz podrażnień,
– wspaniały do aromaterapii
Również w kuchni znajdzie swoje zastosowanie:
– jako smarowidło do pieczywa,
– nadaje niesamowity smak pastom jajecznym, sałatką, twarogowi,
– jako ziarno świetnie nada się jako przyprawa do mięs i wypieków
Olej należy przechowywać w lodówce, nie wystawiać na działanie promieni słonecznych.
Należy spożyć w ciągu 3 miesięcy.
Uwaga z naszej strony: olej rozlewamy wraz z naturalnym osadem który jest równie niesamowity co sam klarowny olej.