Dane źródłowe:
Karol Młynarski
Wyciągi z liścia jagody stosowane są powszechnie przy zaburzeniach wzroku. Napary z liści jagód łagodzą bóle menstruacyjne i dolegliwości spowodowane nieżytem jelit oraz zapaleniem dróg moczowych. Po konsultacji z lekarzem mogą być stosowane jako środek wspomagający leczenie cukrzycy. Dodatkowo odwary z liści mogą być stosowane do przemywania skóry w stanach zapalnych i przy wysypce, jak również jako środek do płukania jamy ustnej i gardła.
Według badań, które ukazały się w 2009 roku, w The Journal of Medical Food liście jagody zawierają 31 razy więcej antyoksydantów niż same owoce! Według innych badań, które ukazały się w 2013 roku, dzięki tak wysokiej zawartości antyoksydantów herbata z jagód może zapobiegać lub leczyć neurodegeneracyjne zmiany w mózgu. Liście jagody wspomagają pamięć oraz spowalniają utratę możliwości poznawczych, co jest częstym skutkiem starzenia. Mało tego herbata jagodowa może łagodzić przebieg chorób takich jak Alzheimer oraz Parkinson. Tak wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że herbata jagodowa pomaga w przebiegu alergii oraz cukrzycy typu II (badania kliniczne wykazują obniżenie cukru we krwi nawet o 27%).
Sposób parzenia:
2 -3g (1 łyżeczkę) herbaty zalać przegotowaną wodą o temperaturze 96 st. C. Parzyć 10-15 minut pod przykryciem.