Dane źródłowe:
Anmar Piekarnia – Tradycyjne pieczywo i wędliny
Anna Kałamarz
Chleb żytni wiejski na zakwasie bez drożdży i polepszaczy wypiekany w piecach opalanych drewnem z mąki żytniej i żytniej razowej. Długo się przechowuje ze względu na dużą zawartość mąk żytnich jego walory smakowe i zdrowotne zwiększają się w miarę leżakowania – Im starszy tym zdrowszy i lepszy. Waga chleba – 3.00 kg. Górna skórka chleba razowego Łańcuckiego jest porowata i ciemna a dolna przypieczona z odciskiem liścia kapusty oraz podsypana otrębami żytnimi. Miękisz elastyczny, ciemny, porowaty, o dobrej krajalności, ze śladami otrąb. Chleb jest wyraźnie kwaskowaty – charakterystyczny dla chleba żytniego na prawdziwym zakwasie.
Cena:
- 1 cały – 44,00 zł
- 1/2 pół – 28,00 zł
- 1/4 ćwiartka – 20,00 zł
Skład: mąki żytnie – 74% w tym mąka żytnia razowa 35% mąka pszenna, woda, maślanka sezonowo, płatki ziemniaczane, kminek, sól.
Wartość energetyczna – 255,08kcal/100g 1078,10kJ/100g
Tłuszcz – 2,60g/100g
Azot – 0,84g/100g
Białko – 5,28g/100g
Woda – 35,12g/100g
Sucha masa – 64,88g/100g
Popiół ogólny – 1,62g/100g
Węglowodany przyswajalne – 49,90g/100g w tym cukry – 1,29g/100g
Błonnik pokarmowy – 5,48g/100g
Chlorek sodu – 1,26g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/