Naturalny ocet jabłkowy wyprodukowany został według tradycyjnej receptury oraz zioła które wzbogacaja smak i służą naszemu zdrowiu. Do jego produkcji wykorzystujemy całe jabłka pochodzące z naszego ekologicznego gospodarstwa. W żaden sposób nie przyspieszamy procesu fermentacji, pozwalamy aby trwał on kilka miesięcy. Nasz ocet jest niepasteryzowany oraz niefiltrowany, dzięki czemu zawiera aktywny osad i wiele zdrowotnych właściwości.
Legenda
Ocet czterech złodziei
Skąd się wzięła oryginalna nazwa ocet czterech złodziei ? Z jej powstaniem wiąże się legenda.
Otóż kiedy epidemia dżumy dziesiątkowała Europę, ludność w obawie przed zarażeniem masowo opuszczała miasta. W pośpiechu zabierano ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy osobiste, zostawiając resztę dobytku.
Łatwy łup stał się pokusą dla rabusiów. Znajdowali się jednak śmiałkowie nie zważający na ryzyko zarażenia. Korzystając z paniki, chaosu okradali zwłoki i domostwa dotknięte epidemią.
Pewnego dnia w Marsylii straż miejska przyłapała czterech rabusiów na gorącym uczynku. Postawiono ich przed obliczem sądu. Groziła im kara śmierci. Sędziowie zaś wiedzeni ciekawością postawili złodziejaszkom ultimatum: albo śmierć albo zdradzą w jaki sposób się zabezpieczają przed zarazą. Okazało się, że stosowali pewien ocet ziołowy, który dawał im ochronę.
Zastosowania mikstury
- Ocet czterech złodziei stosuje się jako podstawę sosu winegret
- Przyprawę do duszonych mięs, warzyw
- Do nacierania pleców, klatki piersiowej, skroni w czasie infekcji
- Jako dodatek do kąpieli
- Do dezynfekcji i czyszczenia domowych powierzchni w czasie grypy
- Jako dodatek do mydła w płynie do dezynfekcji rąk
- Rozcieńczony z wodą jako płukanka do włosów
- Jako środek odstraszający owady i zwalczający roztocza
Tekst na podstawie ogólnodostępnej literatury zielarskiej. Podane informacje nie stanowią porady lekarskiej ani oświadczenia żywieniowego i/lub zdrowotnego. Ocet nie jest substytutem zdrowej, zbilansowanej diety.
Przechowywanie
Ocet należy przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w ciemnym i chłodnym miejscu.