Dane źródłowe:
Pasieka Stefanek
Marcin Krawiec
Cena:
- 600 g – 40,00 zł
- 1000g – 60,00 zł
Spadź iglasta ”królowa wśród miodów”
Spadź iglasta ma słodki i łagodny smak, barwa waha się od szarozielonkawej poprzez brązową. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę ciemnobrązową. Miód ze spadzi iglastej w porównaniu do miodów kwiatowych w swoim składzie zawiera dwa razy więcej białek, enzymów i aminokwasów.
Pierwiastki występujące w nim to min: magnez, potas, sód, mangan i fosfor, a także jako jedyny zawiera srebro. Posiada również witaminy takie jak: wit. A , B2, B6, C, K.
Właściwości miodu spadziowego iglastego:
Działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, szeroko stosowany przy chorobach górnych jak i dolnych dróg układu oddechowego astmie, zapaleniu płuc, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli. Polecany osobom z anemią. Stosowany również przy chorobach serca i naczyń krwionośnych, zapaleniach pęcherza moczowego, nerek oraz kamicy dróg moczowych, przyśpiesza gojenie ran.
Miód nie jest lekiem! Odpowiednio zbilansowany oraz stosowany regularnie w codziennej diecie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.