Dane źródłowe:
„Pasieka Dębowa”
Krzysztof Kamiński
Kostka imbiru kandyzowana. Roślina ta pochodzi z Malezji, a obecnie najlepszy imbir jest uprawiany na Jamajce. Posiada charakterystyczny, cytrynowo- pieprzowy smak. Najnowsze badania przeprowadzone w Szwecji udowodniły, że wykazuje właściwości przeciwreumatyczne. Obniża również poziom cholesterolu, łagodzi bóle żołądka i reguluje jego pracę. Imbir poprawia apetyt, stabilizuje pracę woreczka żółciowego i normuje krążenie krwi. Działa rozgrzewająco i wzmacnia system odpornościowy organizmu. Zalecany jest w przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Posiada także działanie przeciwbólowe (również w bólach menstruacyjnych) oraz przeciwalergicznie. Mieszkańcy Dalekiego Wschodu uważają go za afrodyzjak. Miód z imbirem jest doskonałym składnikiem naszej codziennej diety, chroniąc nas przed wieloma dolegliwościami i dostarczając zdrowej energii, potrzebnej każdemu. Kostka imbirowa posiada mocny smak, dlatego doskonale pasuje do miodu. Można również stosować ją do rozgrzewającej herbaty: miód słodzi, a imbir oddaje nieco smaku napojowi- na końcu oczywiście kostkę zjadamy.(75zl/kg)