Dane źródłowe:
Gospodarstwo Rolne
Dorota Oliwiak
Ocet jabłkowy to naturalny produkt powstający w wyniku fermentacji z jabłek antonówki lub mieszanki jabłek
Dobrej jakości ocet jest mętny, zawiera matkę octową, czyli żywe kolonie bakteryjne, a także wciąż żywe drożdże, zachowuje cały czas wysoką aktywność mikrobiologiczną. Dlatego bardzo ważne jest, aby wybierać ocet niepasteryzowany
Ocet jabłkowy jest skuteczny na infekcje bakteryjne i grzybicę.
Pektyny z octu mogą łagodzić przebieg cukrzycy lub zapobiegać jej
Kwas octowy pomaga regulować metabolizm cukrów i przyczynia się do wyrównania poziomu glukozy we krwi. Chroni przed nadciśnieniem i obniża cholesterol
W Occie jabłkowym jest kwas octowy i chlorogenowy które ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, pektyny angażują enzymy trawienne i wywołują uczucie sytości. Pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy. Ocet jabłkowy jest znany jako naturalny priobiotyk.
Octu jabłkowego nie można pić bezpośrednio z butelki, ze względu na swój kwaśny odczyn może podrażnić żołądek i przełyk oraz uszkodzić szkliwo zębów. Najlepiej rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo, a także przed obiadem i kolacją. Ocet jabłkowy świetnie nadaje się do różnych potraw, np. sałatek, dressingów bądź koktajli.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://oliviak.pl/