Dane źródłowe:
Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody Piotr Blajer
Piotr Blajer
MLECZKO Z CZERWIU TRUTOWEGO
Mleczko z czerwiu trutowego to mało znany produkt pszczeli. Stosowany w medycynie ludowej był do leczenia różnych problemów zdrowotnych. Jest to bardzo odżywcza mleczna substancja o wysokiej zawartości składników odżywczych. Białek, lipidów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin (A, B, E i D) oraz składników mineralnych. Ponadto, pobrana we wczesnej fazie rozwoju larw jest przede wszystkim bogatym źródłem hormonów płciowych (testosteronu, progesteronu i estradiolu).
AKTYWNOŚĆ ANTYOKSYDACYJNA MLECZKA Z CZERWIU TRUTOWEGO
Produkty pszczele, w tym mleczko z czerwiu trutowego mają silne właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Do składników antyoksydacyjnych należą: związki polifenolowe, witaminy C i E, enzymy i inne pierwiastki. Aktywność przeciwutleniająca różnych produktów pszczelich była często mierzona za pomocą testu rodnikowego. Były to: 1,1-difenylo-2-pikrylhydrazolu (DPPH) skorelowanego z całkowitą zawartością związków fenolowych (metodą Folina-Ciocalteu) (Tabela na dole). Wśród porównywanych produktów pszczelich największą aktywność antyoksydacyjną wykazywał propolis. Następny jest pyłek pszczeli i mleczko z czerwiu trutowego. Ponadto zawiera ono największą ilość związków polifenolowych spośród badanych produktów pszczelich.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://krolewskie-miody.pl/