Dane źródłowe:
Ligra Grzegorz Schabiński
Grzegorz Schabiński
Cena:
- 500 g – 1,90 zł
- 1 kg – 3,70 zł
Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania lub wcierania na sucho. Do solenia i peklowania nadaje się mięso wszystkich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach
Dozowanie: 15-30 g na 1 kg mięsa
Składniki : Chlorek sodu – NaCl, czyli sól kuchenna 98,4%, Azotyn sodu – NaNo2, azotan III zwany nitrytem w ilości 0,5 – 0,6% na kg masy mieszanki.
Okres i warunki przechowywania: Przechowywać w zamkniętych opakowaniach, chronić przed uszkodzeniami opakowań, zabrudzeniem, zamoczeniem i pochłanianiem obcych zapachów.