Dane źródłowe:
Bieszczadzka Spiżarnia
Anna Książek
Czarnuszka siewna to roślina dająca czarne jak węgiel, trójgraniaste nasiona. Wyjątkowe właściwości nasion znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie.
Cena:
- 250 g – 12,00 zł
- 500 g – 17,00 zł
Czarnuszka ma nieco gorzki smak z lekką pikantną nutą. Jej nasiona nie mają intensywnego zapachu. Dopiero gdy się je rozetrze, zaczynają wydzielać olejki eteryczne przypominające niektórym osobom aromat muszkatołowo – korzenny, innym zaś zapach oregano lub kuminu wymieszanego z gorzką kawą. Możemy nią doprawić plastry twarogu, pomidorów, ogórków. Sprawdzi się też w marynatach do mięs. Czarnuszkę warto dodać też do niektórych kiszonek. Pasuje do kapusty, kwaszonych ogórków lub kiszonych warzywnych sałatek.