Dane źródłowe:
Bieszczadzkie Smaki Sp. z o.o.
Bogdan Ablewski
Mąka żytnia typ 720
Mąka żytnia, typ 720 to mąka, której używamy do wypieku chleba Śpiewanego oraz białego. Pochodzi z małego młyna, w którym nie używa się wybielaczy, polepszaczy i innej chemii, którą możemy spotkać w sklepowych mąkach.
Waga: 1 kg
Mąka żytnia, typ 720 to mąka pytlowa. Zmielone kilkukrotnie ziarna żyta zostały przesiane przez pytel. W procesie jej powstawania usunięto wierzchnią warstwę z ziaren żyta. Regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki żytniej bardzo dobrze wpływa na odporność i wytrzymałość. Ma ciekawy szaro-brązowy kolor i teksturę, w której widoczne są ciemniejsze drobiny grubo zmielonego zboża, to typowa mąka chlebowa do pieczenia chleba oraz zakwasu na żurek.